13/12/2024 - Elie Provost
CULTUUR Tegenwoordig zijn er meer en meer immersive experiences. Deze tentoonstellingen, shows of evenementen trachten kunst toegankelijker te maken en op een nieuwe wijze in kaart te brengen. Ook in het KMSKA wordt er geëxperimenteerd met nieuwe manieren om tentoonstellingen in te kleden.
In een immersive experience word je volledig ondergedompeld in de kunst. Dit door middel van projecties, virtual reality, interactieve elementen of creatieve scenografie. Dat laatste punt heeft ook het KMSKA opgemerkt. De ruimtes van de Ensor-tentoonstelling zijn zo ontworpen dat ze de werken op een originele manier ondersteunen en presenteren. Door middel van kleurgebruik, vormen en interactieve elementen wil het Antwerps museum de tentoonstelling toegankelijk maken voor jong en oud.
“Immersie en technologie zorgen voor gelaagdheid in een tentoonstelling”, zegt Veerle De Meester, manager tentoonstellingen bij het KMSKA. De verschillende lagen moeten een tentoonstelling vormen die zowel voor een kunstkenner als voor een kind interessant is. “We willen een breder publiek bereiken door in te zetten op die beleving en die emotie. Zo hopen we de bezoeker met een fijn gevoel naar huis te laten gaan en met het gevoel dat ze iets hebben geleerd.” De begeleidende app die meer informatie biedt, zorgt voor extra diepte. Daarnaast is de scenografie die Ensor’s wereld weerspiegelt een extra laag. “Door te spelen met kleur, licht en schaduwen willen we de bezoeker inkijk geven in het creatief proces van Ensor.” In de tentoonstelling staan twee installaties die bezoekers laten spelen met schaduw en kleur.
De kritiek dat immersive experiences soms infantiel zouden zijn, veegt het KMSKA resoluut van tafel. “Er zit gelaagdheid in onze aanpak. De scenografie is met opzet ontworpen om een breder publiek aan te spreken, van families met kinderen tot kunstkenners”, zegt Veerle De Meester. Volgens haar is het jammer dat zo’n kritiek vaak gebaseerd lijkt op smaak, zonder ruimte voor een bredere discussie over de inhoudelijke meerwaarde. “Het is niet omdat we inzetten op beleving, dat de inhoud minder sterk is. Integendeel, het versterkt elkaar.”
Ook in de toekomst wil het KMSKA verder experimenteren met immersie en technologie, zolang deze een duidelijke meerwaarde bieden. Het gebruik van AI wordt daarbij niet uitgesloten. Zo wordt overwogen om de stem van René Magritte op subtiele wijze te integreren in een toekomstige tentoonstelling, of om AI in te zetten om vragen van bezoekers te beantwoorden. De Meester benadrukt dat innovatie voor het museum geen doel op zich is, maar een middel om verhalen te verrijken en kunst toegankelijker te maken. “We evalueren per tentoonstelling hoe technologie een rol kan spelen. Het blijft altijd een kwestie van inhoud eerst.”